Burnout
Din pacate, in zilele noastre, burnout-ul este din ce in ce mai raspandit, fiind o manifestare a unei oboseli duse la extrem.
Ce inseamna burnout?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, burnout-ul sau sindromul extenuarii profesionale reprezinta o stare de coplesire, epuizare din toate punctele de vedere, psihic, fizic dar si emotional, care apare ca urmare a stress-ului excesiv acumulat pe o perioada lunga de timp.
Exista trei categorii de burnout:
- interpersonal, care este determinat de relatiile dificile acasa sau in mediul profesional.
- individual, determinat de perfectionism, nevroza sau chiar comunicarea negativa despre sine si ceilalti.
- organizational, determinat de dezorganizare si automat devalorizare de sine.
Care sunt simptomele unui burnout?
- cefalee;
- stari depresive;
- epuizarea psihica;
- concentrarea slaba;
- irascibilitatea;
- sensibilitatea;
- senzatie de inutilitate;
- oboseala cronica;
- descurajarea, lipsa de speranta;
- „aplatizarea” emotiilor;
- dureri de stomac.
Acestea sunt cateva dintre multele simptome, tulburarea fiind resimtita ca un adevarat chin pentru persoana in cauza iar un diagnostic corect este pus de specialistul in sanatate mintala.
Burnout apare atat la barbati cat si la femei, dar mai ales la antreprenori sau la oamenii care lucreaza foarte mult cu oamenii, fiind foarte raspandit in zilele noastre.
Cum putem rezolva problema burnout-ului?
Odihna este foarte importanta in solutionarea burnout-ului, prioritizarea eficienta a activitatii, exersarea asertivitatii pentru a invata sa punem limite, crearea unei balante eficiente intre viata persoanala si cea profesionala.
Totodata, exista o metoda revolutionara, eficace si rapida care ofera fiecarei persoane rezultate uluitoare in ameliorarea simptomelor acestei tulburari si nu numai, anume Dynamical Neurofeedback NeurOptimal®. Acesta este un tip de antrenament al creierului, de scurta durata, ofera rezultate extraordinare.
Acest tip de neurofeedback imbunatateste rezilienta creierului, ceea ce ajuta la ameliorarea simptomatologiei, intr-un mod relaxant si neinvaziv, dar va permite si cresterea performantei profesionale ulterior. Se va obtine reducerea oboselii cronice, o atentie mai buna, diminuarea anxietatii si a depresiei.
Programul dedicat acestei tulburari ajuta la recapatarea vitalitatii creierului, indiferent daca este folosit singur sau impreuna cu sedintele de psihoterapie.
Autor: Gabriela Tomuș si Andreea Nichifor